Boží dar – příběhy českých potravin - 6. sezóna
2017 |
Česko
|
20 minut

- Originální název: Žampion a hlíva ústřičná
- Žánr: Dokumentární
- Produkce: Česká televize
- Premiéra: 06.11.2022
Češi se hrdě označují za národ houbařů a každý rok si z lesa odnese jedna rodina v průměru šest kilogramů hub. Za houbového šampiona se dá díky své lahodné chuti zcela jistě označit žampion, odborně zvaný též pečárka. V přírodě roste od června do listopadu a to zejména na polích, loukách a pastvinách. Obsahuje mimo jiné zdraví prospěšné antioxidanty, vitamíny A, B a také draslík, hořčík a železo. Hlíva ústřičná si zase vysloužila přezdívku královna všech hub a elixír věčného života. Dokáže totiž snižovat hladinu cholesterolu a tuku v krvi. Věděli jste ovšem, že žampiony a hlíva se dají pěstovat také uměle? A jak asi chutná hlívový čaj? Objevte kouzlo těchto hub v dalším díle oblíbeného pořadu!